NVvS Logo

NVvS Online-Bijeenkomst met ZoomZoom Logo

Zoom in het kort

Zoom is een vorm van videobellen met meerdere personen tegelijkertijd.
Zoom is te gebruiken op een computer (PC en MAC) en op een tablet/smartphone. Dat kan als webapplicatie in een webbrowser en als applicatie/programma, de Zoom Client. De Zoom Client geeft net wat meer mogelijkheden en gebruiksgemak dan de web-versie.

Het is niet nodig een Zoom-account aan te maken. Voordeel van een Zoom-account is dat een aantal instellingen online bewaard worden. Het Basic Zoom-account is gratis. Daarmee kunt u ook al zelf Zoomsessies organiseren, zij het met wat beperkingen. Via Zoom kunt u uw computerscherm delen zonder dat de ander controle over uw computer krijgt. Praktisch als u op afstand iets wilt uitleggen of even met iemand wilt meekijken.

Voor Zoom is een computer nodig die met het internet verbonden is en waar je tenminste geluid mee kunt afspelen. Als u op bijv. Youtube filmpjes kunt afspelen met geluid dan is dat al voldoende. Dan kunt u in ieder geval meekijken en luisteren. Heeft u een microfoon dan kunt u ook meepraten. En heeft u een webcam dan kunnen de andere deelnemers u ook zien. Dat laatste is minder belangrijk en als uw internetverbinding een beperkte bandbreedte heeft ook af te raden.
Tablets en smartphones hebben standaard internet, geluid, microfoon en camera. Zorg wel dat u via WIFI verbonden bent tenzij u een grote databundel heeft.

Zoom zelf is helaas niet in het Nederlands beschikbaar, maar als u een beetje Engels kent dan wijst het zich grotendeels vanzelf.
Een beknopte Nederlandstalige Zoom handleiding is hier te downloaden.


Zoom-etiquette
Microfoon
Bij start van uw deelname staat uw microfoon standaard dicht (in het Engels: mute).
Wilt u wat zeggen klik dan op het microfoon-icoontje of op de 'unmute'-knop. Bent u klaar met spreken zet de microfoon dan weer dicht. De microfoon wordt ook opengezet als u de spatiebalk indrukt. Bij loslaten is de microfoon weer dicht. Makkelijk als u een korte opmerking wilt maken.
In Zoom is de deelnemer die (het meeste) geluid maakt in beeld. Dat zou degene die aan het woord is moeten zijn. Het is storend als het beeld plotseling naar u verspringt omdat u in het kopje koffie roert dat vlak bij uw microfoon staat.
Gebruikt u een headset (koptelefoon met microfoon), zorg dan dat de microfoon niet in het pad van uw adem zit om hijggeluiden te voorkomen.

Camera
Als uw camera aanstaat dan kunnen de andere deelnemers u zien. Houd daar rekening mee.
Kleed en gedraag u alsof u op een verenigingsdag in Huizen bent.
Beperk de hoeveelheid beweging in uw beeld. Dat leidt de aandacht van de andere deelnemers af. Zet de camera even uit als u toch iets moet pakken, even wegloopt, ...

Naam
Vul bij de start van de deelname uw normale naam in waarmee u aangesproken wilt worden. Bij voorkeur voornaam plus achternaam maar als u het liever wat formeler houdt mag u in plaats van uw voornaam ook uw initialen gebruiken. Dan weten we met wie we te maken hebben als u spreekt, ook als u geen camera gebruikt.

Verloop tijdens het programma
De 'host' heeft de regie over de Zoomsessie.
Tijdens het 'officiele' programma zet de host alle microfoons dicht. Uw unmute-knop werkt dan niet. Dat geeft de spreker de kans ongestoord zijn verhaal te doen. Wilt u een vraag stellen of een opmerking maken dan kunt u dat in het chatvenster typen. De host zal dat in de gaten houden en op een geschikt moment de vraag namens u stellen zodat de spreker daarop kan reageren. Als u toch iets wilt zeggen dan kunt u in het 'participants'-venster op het handje (raise hand) klikken. De host kan u dan uitnodigen uw microfoon open te zetten.